Νέο υλικό τριπλασιάζει τη χωρητικότητα των μπαταριών σε smartphones και οχήματα

Οι επιστήμονες του ρωσικού National University of Science and Technology, μέρος μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών, κατάφεραν να αυξήσουν την ικανότητα και να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Οι ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν ένα νέο νανοϋλικό που μπορεί να αντικαταστήσει τον γραφίτη χαμηλής απόδοσης που χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου σήμερα. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό Alloys and Compounds.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται ευρέως, από τις οικιακές συσκευές και τα smartphone έως τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο κύκλος φόρτισης – εκφόρτισης σε μια τέτοια μπαταρία παρέχεται από την κίνηση ιόντων λιθίου μεταξύ δύο ηλεκτροδίων – από μια αρνητικά φορτισμένη άνοδο σε μια θετικά φορτισμένη κάθοδο.

Το πεδίο εφαρμογής των μπαταριών ιόντων λιθίου επεκτείνεται συνεχώς, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χωρητικότητά τους εξακολουθεί να περιορίζεται από τις ιδιότητες του γραφίτη. Επιστήμονες από το NUST MISIS κατέληξαν σε ένα νέο υλικό που μπορεί να προσφέρει σημαντική αύξηση της χωρητικότητας και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

«Πορώδεις νανοδομημένες μικροσφαίρες με τη σύνθεση Cu0.4Zn0.6Fe2O4, όταν χρησιμοποιούνται ως υλικό ανόδου, παρέχουν τρεις φορές υψηλότερη χωρητικότητα από τις μπαταρίες που υπάρχουν στην αγορά. Εκτός αυτού, επιτρέπουν την αύξηση του αριθμού των κύκλων εκφόρτισης κατά 5 φορές σε σύγκριση με άλλες ελπιδοφόρες εναλλακτικές λύσεις για τον γραφίτη» σημειώνεται σχετικά.

Πηγή: www.epixeiro.gr

espa
top Μετάβαση στο περιεχόμενο