Η Re-Battery AE στο Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Οι δραστηριότητες του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (Μολύβδου- Οξέως) Οχημάτων και Βιομηχανίας  Re-Battery AE, για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, ως επιτυχημένου μοντέλου κυκλικής οικονομίας, παρουσιαστήκαν σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων από περιοχές όλης της χώρας, στο πλαίσιο διήμερου ενημερωτικού- εκπαιδευτικού σεμιναρίου  του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».

Το διήμερο σεμινάριο με θέμα: «Κυκλική Οικονομία – Κοινωνία: Η φωνή των νέων», διοργάνωσε στο Πλωτό Μουσείο Νεράιδα στην μαρίνα του Φλοίσβου την 1η και 2α Νοεμβρίου 2019,  η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ως ο Εθνικός χειριστής του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Διεθνής συντονιστής του Προγράμματος είναι  το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση  Foundation for Environmental Education (FEE).

Η δραστηριότητα της Re-Battery AE αποτέλεσε στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου θέμα ολοκληρωμένης ενημερωτικής παρουσίασης, ως Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) αποβλήτων συσσωρευτών  και επιτυχημένου μοντέλου κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα παρουσιάστηκε, αναλύθηκε και αξιοποιήθηκε το υλικό από το εταιρικό βίντεο της  Re-Battery AE, ως παράδειγμα παραγωγής πρότυπου ενημερωτικού οπτικοακουστικού υλικού, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και τη θετική αντίδραση των 40 και πλέον εκπαιδευτικών, που συμμετείχαν στο σεμινάριο, ως πρεσβευτές καθοδηγητές και πολλαπλασιαστές ενημερωτικών περιβαλλοντικών δράσεων των πολυάριθμων μαθητών τους. Ειδικότερα:

  • Με ολοκληρωμένη εισήγηση, που παρουσίασε η κα Άννα Κάντζα, Υπεύθυνη Δικτύου και Ποιότητας της Re-Battery AE, ανέλυσε και προσδιόρισε το ρόλο του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) αποβλήτων συσσωρευτών, αποσαφήνισε τον τρόπο λειτουργίας του, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αποτελέσματα της δράσης του και ανέδειξε τις ενέργειες που αφορούν τόσο στα μέλη του ΣΕΔ,  όσο και στην κοινωνική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση,
  • Το εταιρικό βίντεο της Re-Battery AE (https://www.rebattery.gr/wp-content/uploads/ReBattery.mp4) απετέλεσε την βάση για την συζήτηση δημιουργίας ενός τεκμηριωμένου ρεπορτάζ και των δημοσιογραφικών πρακτικών που πρέπει να ακολουθούνται για την καταγραφή της αλήθειας με αξιοπιστία και πληρότητα.

 

Σημειώνεται ότι  το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», συνδυάζει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την δημοσιογραφική ενημέρωση, δίνοντας το έναυσμα σε καθηγητές και μαθητές να ασκήσουν τη δική τους  παρέμβαση για το περιβάλλον,  δημιουργώντας με μάθημα στην τάξη και ρεπορτάζ στις επίσημες πηγές και τα σημεία των γεγονότων, βίντεο, ρεπορτάζ και φωτογραφίες. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο διεθνές επίπεδο του δικτύου, ερευνούν ένα τοπικό περιβαλλοντικό θέμα  και συνεργάζονται με Νέους Δημοσιογράφους από 42 διαφορετικές χώρες που μελετούν παρόμοια θέματα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η ΕΕΠΦ, το σεμινάριο άνοιξε η κα Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΠΦ,  πλαισιωμένη από τον Σταμάτη Σκαμπαρδώνη, Αντιπρόεδρο της ΕΕΠΦ, εκπαιδευτικό, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς και μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΕΕΠΦ κ. Νίκου Πέτρου.

Στη συνέχεια η κα Θεοδώρα Πολυζωίδου και η κα Χριστίνα Θεοδωρίκα, υπεύθυνες συντονισμού Εκπαιδευτικών προγραμμάτων της ΕΕΠΦ, αναφέρθηκαν στους όρους συμμετοχής για τον εθνικό και διεθνή διαγωνισμό και στα κριτήρια του προγράμματος.

Ακολούθησε εισήγηση από τον κο Δημήτρη Χωματίδη, Μηχ. Περιβάλλοντος MSc, Εμπειρογνώμονα Περιβάλλοντος & Αποδοτικότητας Πόρων Greek LIFE Task Force, από το Πράσινο Ταμείο με τίτλο «Κυκλική Οικονομία και Αειφορική Διαχείριση των φυσικών πόρων, ενέργειας και προϊόντων».

Στη συνέχεια η κα Άννα Κάντζα, Υπεύθυνη Δικτύου & Ποιότητας, Ε.Π.ΕΝ.ΔΙ.ΣΥΣ Re-Battery AE, η οποία ασχολείται με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσσωρευτών μολύβδου, παρουσίασε ένα βίντεο σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης της εταιρείας. Το βίντεο περιείχε πληροφορίες για την διαχείριση, μεταφορά του αποβλήτου μπαταριών μολύβδου οξέος, από αδειοδοτημένες εταιρείες/ μέλη του Συστήματος,  το διαχωρισμό και τη διάσπαση του, προκειμένου τα υλικά να επαναχρησιμοποιηθούν καθώς και την καταγραφή του από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Το έργο της εταιρείας που αποτελεί μοντέλο κυκλικής οικονομίας ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε.

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία κα Χριστίνα Παπαζήση, έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση για την μετασχηματιστική δύναμη της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στο σύγχρονο σχολείο με την ενσωμάτωση των αρχών και των αξιών της σε όλους τους τομείς της σχολικής ζωής.

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι κος Αργύρης Δεμερτζής  από το  ecopress  και η κα Κωνσταντίνα Δημητρούλη, δημοσιογράφος της ΕΡΤ αλλά και η κα Σοφία Ευαγγελινού, σκηνοθέτης της Ελληνικής Εταιρείας Καινοτόμου Επικοινωνίας, μίλησαν για τις δημοσιογραφικές πρακτικές. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε τόσο στην αξιοπιστία όσο και στην πληρότητα του ρεπορτάζ αλλά και στις τεχνικές του βίντεο και της φωτογραφίας.

Στην ολομέλεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος και οι εκπαιδευτικοί κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις για τα επόμενα θέματα έρευνας.

Share
espa
top Μετάβαση στο περιεχόμενο