Ξεχωριστή η παρουσία της «Re–Battery A.E» στην εκδήλωση του ΕΟΑΝ για την ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων

Tο Πανελλαδικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Συσσωρευτών «Re–Battery A.E» έδωσε το δικό του ξεχωριστό παρόν στη διήμερη γιορτή ευαισθητοποίησης του κοινού στο θέμα της ανακύκλωσης, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) στην Κηφισιά (Βίλα Καζούλη), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας μείωσης αποβλήτων.

Στην εκδήλωση του ΕΟΑΝ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο (23-24 Νοεμβρίου), με σύνθημα: «Άλλαξε τις Συνήθειές σου, Μείωσε τα Απόβλητά σου» μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν θεατρικά δρώμενα, συναυλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια, πειραματίστηκαν με ενδιαφέρουσες κατασκευές και έμαθαν πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ένα άχρηστο υλικό σε κάτι χρήσιμο, καθώς αναδείχθηκε το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση,  ώστε οι πολίτες να υιοθετήσουν καλές πρακτικές και συνήθειες, που προωθούν τη μείωση των αποβλήτων.

Οι  άνθρωποι της «Re–Battery A.E», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ε.Ο. ΑΝ με την προβολή εταιρικού βίντεο, διανομή έντυπου υλικού και  διαλογικές συζητήσεις  ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τη δραστηριότητα του Συστήματος  Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών μολύβδου οξέος «Re–Battery A.E». Παρουσιάστηκε η καταγραφή της διαχείρισης των μπαταριών μολύβδου οξέος αυτοκινήτου, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών, που αποτελούν ρεύμα επικίνδυνου αποβλήτου, από τη δημιουργία τους μέχρι την ανακύκλωση τους. Και τονίστηκε η σημασία και η συμβολή της ανακύκλωσης  στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην υγιή επιχειρηματικότητα και  την οικονομική ανάπτυξη.

Πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων στη βίλα Καζούλη ήταν τα παιδιά. Συνοδευόμενα από τους γονείς τους, στο περίπτερο της «Re–Battery A.E», συναντήθηκαν με τον κόσμο της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια αλλά και λιχουδιές, που κέντρισαν το ενδιαφέρον τους.

Στα παιδιά, οι άνθρωποι της «Re–Battery A.E» διένειμαν το παραμύθι «ο Ρι-Μπαταρούλης και η μάχη με τον μολυβδένιο Στρατό», διέθεσαν  σταυρόλεξο, με τις χαρακτηριστικές λέξεις για την ανακύκλωση, παιχνίδια, όπως το χάρτινο λαβύρινθο για να «απελευθερώσουν» το «Ρι-Μπαταρούλη», ζωγραφιές για να δημιουργήσουν  με χρώματα και μπογιές τον δικό τους ήρωα και το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα, ενώ τους μοίρασαν mouse pads, διαφημιστικό σετ στυλό-μολύβι, παιδικά βιβλία,, ζωγραφιές και  γλυφιτζούρια, που έγιναν ανάρπαστα.

Σημειώνεται ότι το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών Re-Battery υλοποιεί  σταθερά προγράμματα δράσεων και εκδηλώσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα στα παιδιά, με στόχο την ενημέρωση και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του Re-Battery  περισσότερα από 20.000 παιδιά συμμετείχαν στις εκστρατείες ενημέρωσης για την ανακύκλωση.

Στα εκθεσιακά περίπτερα περιηγήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης με την οικογένεια του και απόλαυσαν μαζί παιδικό θέατρο. Ο υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι «πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε από τα σχολεία και τα παιδιά μας που θα μας δείξουν το δρόμο για μια πιο πράσινη εποχή για όλους, στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, με αφορμή τη διοργάνωση  χαρακτήρισε την εκδήλωση ευκαιρία για τα παιδιά αλλά και της ενήλικες, να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν της δικές της προτάσεις για το πώς μπορούμε όλοι αλλάζοντας νοοτροπία να συμβάλλουμε στη μείωση παραγωγής αποβλήτων στην καθημερινότητά της. «Εμείς στον Ε.Ο.ΑΝ», δήλωσε ο κ Χιωτάκης, «έχουμε σχέδιο και είμαστε έτοιμοι, με πρωταγωνιστές τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, να υλοποιήσουμε πολιτικές που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κυκλική οικονομία, δημιουργούν νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας, προωθούν την ανάπτυξη της οικοκαινοτομίας και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής».

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου (δείτε εδώ) επίσης δήλωσαν:

O Σιδέρης Ιωάννης, Δ/νων Σύμβουλος Ε.Ο.ΑΝ. (Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης): «Στη χώρα μας συνηθίζουμε να μιλάμε για την ανακύκλωση, πολύ λιγότερο για την επαναχρησιμοποίοηση και ακόμα λιγότερο για την πρόληψη».

Ο Στάθης Σταθόπουλος, πρόεδρος . Δ.Σ. Πράσινου Ταμείου: «Φιλοδοξούμε και στο μέλλον, ο τόπος αυτός να φιλοξενήσει και άλλες αντίστοιχες δράσεις».

Η Ζωή Παχούντη, προϊσταμένη Κέντρου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Πολιτών – Υπεύθυνη Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ:
«Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της Ευθύνης, διοργανώνει, αναδεικνύει και υποστηρίζει τέτοιες πράσινες ενέργειες».

Η ΕΡΤ συμμετείχε στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων» με εκστρατεία ενημέρωσης από όλα της τα μέσα, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της Ευθύνης, με σύνθημα «ΣυμμΕΡΤέχουμε στη Μείωση Αποβλήτων».

Share
espa
top